Filozofia

szczęścia!

Projektując restaurację hotelową skupiliśmy się na dwóch elementach: tradycyjnej, chwalonej przez Gości kuchni oraz chęci pokazania Gościom tego, co podawało się w wiślańskich domostwach i restauracjach w okresie rozkwitu turystycznego miejscowości (ok. 1908-1936). Przeszukaliśmy dostępne archiwa, porozmawialiśmy z seniorami, znającymi przekazy ustne, ale też z lokalnymi historykami, by zapewnić Gościom niezapomnianą opowieść o tym, jak onegdaj jedli w Wiśle.

Niewątpliwym atutem tego miejsca jest kuchnia, w której gotują rodowite, wiślańskie kucharki. Swojego rzemiosła uczyły się od swoich babć, dlatego regionalna kuchnia wpisana jest w ich historię od samego początku, a miłość do tradycji wiślańskiej przekazywana z pokolenia na pokolenie. Wiele serwowanych produktów jest wytwarzanych w hotelu lub pochodzi od lokalnych, sprawdzonych dostawców, gwarantujących doskonałą jakość swoich wyrobów – tak ważną dla osób, które chcą podejmować świadome decyzje żywieniowe.

Dania zawarte w menu wykonywane są według tradycyjnych receptur, których autentyczność potwierdzają znalezione przez nas zapisy z początku XX wieku. Dlatego też możesz być pewien, że posiłki przygotowywane są tak jak dawniej, choć niektóre są wzbogacone nutą nowoczesności. Wejdź, sprawdź i spróbuj – to będzie piękna przygoda!

Restauracja „Jedli w Wiśle” znajduje się przy wejściu do hotelowej recepcji. Znajdziesz w niej nie tylko doskonałe, oparte na tradycji smaki, ale także ogrom zieleni. Składa się z dwóch części –  przytulnej strefy kawiarnianej w lobby oraz z nowoczesnej oranżerii, pełnej naturalnego światła i żywej zieleni. Restauracja została zaprojektowana tak, by cieszyć nie tylko podniebienie, ale również oko. Jej centralnym jest ogromna, żywa zielona ściana. Dopełnienie klimatu stanowią efektowne rośliny doniczkowe, ale także leśny mech, który wypełnia przestrzenie pomiędzy płytami betonowymi na ścianie.

Kuchnia

z pasją